Presupunem că ai găsit o oportunitate de afaceri, că ai hotărât că e timpul să renunți la statutul de angajat sau că pur și simplu visezi să devii antreprenor. Recomandarea noastră este să te informezi temeinic înainte de a face primul pas.

I. Consultarea cu un expert contabil

Pregătirea corectă înainte de a lansa o afacere implică în primul rând o consultare cu un contabil profesionist.

Motivul?

Acesta te va ajuta să navighezi prin labirintul afacerilor, să înțelegi:

  1. care sunt obligațiile tale: Obligatii legale esentiale pentru administratori
  2. ce taxe trebuie platite: Taxele Start-up-urilor în România
  3. cum să te organizezi: Cum să Te Organizezi ca Antreprenor pentru a Avea Succes
  4. când ai de depus declarații fiscale: Cand trebuie depuse delaratiile fiscale

Toate aceste aspecte sunt esențiale de înțeles înainte de a începe o afacere. În modulele următoare vom dezbate toate aceste aspecte.

II.  Alegerea formei de organizare

Un alt aspect important este alegerea formei de organizare – PFA/II/IF sau SRL/SA/SNC etc. Vom vorbi in detaliu in modulul urmatorul despre aceasta.

Există multe persoane care își lansează o afacere fără să se informeze cu privire la ce implică gestionarea acesteia după lansare. M-am întâlnit cu numeroși antreprenori care au făcut greșeli în înființarea firmelor lor sau care au depășit termenele de depunere a declarațiilor fiscale. De ce s-a întâmplat asta? Pentru că nu s-au informat suficient înainte! În contextul în care legislația se schimbă foarte des, alegerea unui contabil profesionist și consultarea acestuia înainte de a înființa o societate este crucială!

Deschiderea unei societăți este un proces relativ simplu! Însă gestionarea și închiderea acesteia poate fi mult mai complicată!

Așadar, indiferent dacă ești la început de drum și nu înțelegi prea bine sistemele financiar-contabile, sau dacă ai deja experiență, recomandarea noastră este să colaborezi strâns cu contabilul tău. Nu îl vei stresa sau enerva. Personal, îmi place să văd că ajut clienții și le ofer liniștea necesară. Nu toți clienții sunt la fel de cooperanți, însă cu mândrie pot spune că 95% dintre ei mă solicită și așteaptă îndrumările mele în business-ul lor.

Cum ar trebui să interacționezi cu contabilul tău?

Este simplu! Tratează-l cu respect, fii proactiv, discută cu el despre toate aspectele legate de compania ta, inclusiv planurile de dezvoltare pe termen scurt și lung. Înaintează-i sau trimite-i prin mijloace electronice documentele financiar-contabile la timp și complete, pentru a evita eventualele probleme sau erori care pot duce la raportări incorecte către autorități.

Este important să discuți cu el și sa comunici tot ce intenționezi să faci, ce urmează să realizezi. Să îi spui când ai făcut greșeli și să fii transparent cu el în toate acțiunile tale, deoarece l-ai ales pentru a te ajuta. Nu alege contabilul doar pe baza costurilor – lipsa profesionalismului sau autorizațiilor necesare te poate conduce către cheltuieli mult mai mari. Caută recomandări, citește recenzii, informează-te despre contabil înainte de a îl alege. Întâlnește-te cu el și asigură-te că există o conexiune între voi, este important!

Odată ce ai stabilit cum să colaborezi cu contabilul, următorul pas este să acționezi cu grijă și calcul.

Ce vei învață în FinLike?

Să trecem în revistă o serie de elemente pe care le vei asimila pe durata acestui curs. Vei învăța:

  • Să înțeleg ce, când și cum să îmi îndeplinesc obligațiile față de Agenția Națională de Administrare Fiscală;
  • Să aleg între impozitul pe profit și impozitul pe micro întreprindere;
  • Să decid ce tip de entitate mi-ar fi mai potrivit – P.F.A. sau S.R.L.;
  • Să înțeleg dacă afacerea mea necesită o casă de marcat;
  • Să aflu dacă am nevoie de un cont bancar;
  • Să descopăr cum pot folosi banii din firmă;
  • Să înțeleg ce pot achiziționa prin firmă;
  • Să stabilesc cât pot dedica donațiilor;
  • Să știu cum să gestionez banii retrași din bancă.

De asemenea, vei învăța și cum sa:

  • Îți realizezi un plan de afaceri;
  • Stabilești un buget de venituri și cheltuieli;
  • Stabilești suma pe care ești dispus să o investești (în personal, marketing, branding, echipamente, software etc.);
  • Stabilești suma minimă de vânzări pe care trebuie să o realizezi în fiecare lună;
  • Elaborezi un plan de business pe termen scurt și unul pe termen lung.

Acum că am trecut în revistă aceste aspecte esențiale, ești pregătit să faci pasul următor în călătoria ta de antreprenoriat. Nu uita, succesul în afaceri depinde de planificare atentă și de înțelegerea tuturor detaliilor care implică gestionarea unei firme. Sperăm că aceste informații te vor ajuta să pornești cu încredere și să eviți capcanele comune întâlnite de mulți antreprenori la început de drum.

Acum, e momentul să mergi mai departe. Continuă să te educi și să te pregătești pentru lansarea afacerii tale. Avansează cu curaj și determinare! Succesul este la doar câțiva pași distanță.